Tisztítótűz helyett tisztító fénnyel lépnek fel a járvány ellen

A koronavírus következtében kialakult biztonsági intézkedésekre reagálva a Studio Roosegaarde egy Urban Sun nevű koncepcióval rukkolt elő, melynek lényege, hogy UV-C fénnyel tisztítják a levegőt.

Daan Roosegaarde holland művésznek és mérnökcsapatának fő missziója, hogy összekapcsolják az embereket és a technológiát a különböző műalkotásokban, amelyek javítják a mindennapi élet minőségét a városi környezetben és a fenntarthatóságot kreativitással ötvözve színt visznek a szürke hétköznapokba. Így született meg az Urban Sun koncepció is, melyet olyan tudományos elemzések inspiráltak, amik az légúti vírusok fénnyel való kezelését figyelik meg.

A technológia alapját az UV-C fény jelenti, ami az UV fénynek egy szűk részhalmaza. Ennek az emberre gyakorolt hatása csekély, amennyiben kis adagokban alkalmazzák, azonban a vírusokat elég hatékonyan semlegesíti. A Holland Nemzeti Metrológiai Intézet is alátámasztotta, hogy a fény megfelel a Nem Ionizáló Sugárvédelem Nemzetközi Bizottság ultraibolya fényre vonatkozó biztonsági irányelveinek, így a használata emberre nézve teljesen biztonságos.

A koncepció már számos méretben elérhető, és még további méretek is fejlesztés alatt állnak, így egyre szélesebb körben tudnak majd az UV-C fénnyel világítani. A trükk azonban az, hogy az ultraibolya fény szabad szemmel nem látható, ezért az Urban Sun visszatükrözi a nap fényét, hogy láthatóvá tegye a tisztítandó területet.

A tervező csapat hangsúlyozta, hogy ez ugyan segíthet a terek biztonságosabbá tételében a COVID-19 szempontjából, azonban nem helyettesít semmilyen más intézkedést, és nem jelent önálló megoldást a koronavírus terjedésének megakadályozására.

Hozzátették, hogy kiegészítésnek nagyszerű, és remélik, hogy ezzel is elősegítették, hogy minél hamarabb lehessen nagyobb embercsoportokat összefogó kulturális eseményeket szervezni.

A cikk szerzője: Blősz Dalma

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210408_tisztitotuz_helyett_tisztito_fennyel_lepnek_fel_a_jarvany_ellen